ZGODOVINA PODJETJA

Nekaj pomembnih mejnikov v zgodovini podjetja

1772

Josip Fock iz Kranja ustanovi delavnico mila, ki ostane v družinski lasti do leta 1946.

1947

Po nacionalizaciji delavnice okrajni ljudski odbor ustanovi industrijsko podjetje »Tvornica mila« z 8 delavci. Izdelujejo milo, milo v prahu in druge kemične izdelke.

1958

Podjetje se preimenuje v »Oven Kranj«. Zaradi padanja deleža na trgu pralnih, čistilnih, kemičnih in kozmetičnih sredstev, se tovarna preusmeri v proizvodnjo kemičnih izdelkov za livarstvo in metalurgijo. Izdelava milarskih izdelkov je dokončno ukinjena leta 1960.

1961

Preimenovanje v kemično tovarno Exoterm, ki leta 1962 preseli obrate iz kranjskega mestnega središča na Polico, kjer ima družba sedež še danes.

1991

Razpad skupnega jugoslovanskega trga in padec proizvodnje. V 90. letih družba ponovno opravi  lastninsko preoblikovanje.

1995

Začetek tehničnega sodelovanja z nemškima družbama Eckart Werrke (njihovo hčerinsko družbo »non ferrum« iz Avstrije pri proizvodnji aluminijskega prahu) in MAGMA Gmbh iz Aachna na področju uporabe računalniške simulacije v livarstvu.

2002

Ustanovitev hčerinske družbe Exoterm-it d.o.o. za proizvodnjo, inženiring, zastopstvo in trgovino.

2009

Exoterm-it d.o.o. prejme priznanje in naziv Gazela 2009, kot eno najbolj dinamičnih in hitro rastočih podjetij v Sloveniji.

TOP